Het is weer zover. De griep is in het land en de verkoudheden vieren hoogtij. Keelontstekingen zijn niet ver weg meer. Ik ben er helaas ook niet van gespaard gebleven. Al snotterend en niezend zit ik deze blog te schrijven. En ja, ook ik heb – hoe suf ik mij ook al was – gewoon doorgewerkt. Dat is nu eenmaal het leven van een zelfstandige: deadlines wachten niet en platte rust betekent ook geen inkomen.

Ziekteverzuim is geen optie voor zelfstandigen

In oktober verscheen er in het Laatste Nieuws het artikel ‘Ziekteverzuim is geen optie voor zelfstandigen: Niet werken betekent geen inkomen’.  Daaruit bleek dat zowat 65% gewoon doorwerkt als ze ziek zijn. Zelfs bij langdurige of ernstige ziektes. Dat klopt, omdat je gewoon geen inkomen hebt als je ziek in bed ligt. Je krijgt weliswaar een vervangingsinkomen, maar dat gaat pas in vanaf de derde week en dat is slechts een forfaitair bedrag per dag. En van dat bedrag word je echt niet vrolijk.

Daarom is het zo belangrijk dat je een marge inbouwt voor het geval je echt eens doodziek in bed wilt kruipen. Daardoor voelde ik mij bijvoorbeeld op de ergste dag van mijn verkoudheid veel minder geremd om een paar uur plat voor de buis te gaan. Werken had toch geen zin met een houten kop.

Ik denk wel dat moesten wij, zelfstandigen, al vanaf dag 2 op een ziekte-uitkering kunnen rekenen, wij veel meer geneigd zouden zijn om uit te zieken. Want voor mij is het overduidelijk dat als ik ziek doorwerk, ik ook langer ziek ben en blijf doorsukkelen. Dus eens goed uitzieken zou veel beter zijn voor mijn gezondheid. Maar helaas.

Bovendien is ziek werken ook niet goed voor de kwaliteit van je werk.

Gewaarborgd inkomen

Er bestaat naast de ziekteverzekering vanaf week 3 ook nog zoiets als een verzekering gewaarborgd inkomen. Deze biedt een dekking vanaf een arbeidsongeschiktheid van 25%. Ik hoop dat ik ze nooit hoef te gebruiken, maar ik ken een collega die is geveld geweest door een hersenvliesontsteking en dan ben je maar wat blij als je daarop kan terugvallen lijkt mij. Deze verzekering maakt bij mij deel uit van mijn VAPZ. Zo ben ik in elk geval zeker dat ik mocht mij iets ernstigs overkomen, ik gedekt ben en nog inkomen geniet.

Uiteraard is dit niet gratis, maar je VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) is sowieso een must dus als je daarin extra zekerheden kan inbouwen, waarom niet? Zo zit er bij mij ook een overlijdensdekking in, en ook mijn schuldsaldopolis en zelfs een hospitalisatieverzekering voor na mijn pensioen.

Dit mag dan wel een beetje kosten, maar als zelfstandige moet je nu eenmaal je eigen boontjes doppen, maar dat hoort nu eenmaal bij eigen baas zijn!

Web Analytics